Szybki sernik z wiaderka w 10 minut
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
25 min
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Czy zdarzyło Ci się, że nagle zjawią się niespodziewani goście, a Ty nie masz na stole żadnego deseru? Mam na to rozwiązanie – szybki sernik z wiaderka w 10 minut. Jest to przepis, który nie tylko jest prosty i szybki do wykonania, ale też daje ciasto o niesamowicie kremowej konsystencji i idealnym smaku. Sprawdź, jak przygotować ten szybki sernik z wiaderka w 10 minut!
Szybki sernik z wiaderka w 10 minut – składniki:
- 1 opakowanie gotowego serka śmietankowego (tzw. sernik z wiaderka)
- 200 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- Owoce do dekoracji (opcjonalnie)
Szybki sernik z wiaderka w 10 minut – przepis krok po kroku:
- Przygotowanie spodu: Ciastka kruszymy w malakserze lub ręcznie, a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy (najlepiej o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wyrównujemy ją dłonią lub łyżką.
- Przygotowanie masy serowej: W dużej misce mieszamy serek z wiaderka, cukier, ekstrakt z wanilii i jajka. Miksujemy wszystko na gładką masę.
- Montaż sernika: Na przygotowany spód ciasta wykładamy masę serową.
- Pieczenie: Szybki sernik z wiaderka w 10 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, do momentu, kiedy sernik jest ładnie zarumieniony, a jego środek jest lekko drżący.
- Dekoracja: Po upieczeniu sernik pozostawiamy do ostygnięcia, a potem dekorujemy go ulubionymi owocami.
Pamiętaj, że choć nazwa mówi „Szybki sernik z wiaderka w 10 minut”, to czas potrzebny na upieczenie i wystudzenie ciasta jest niezbędny, aby móc cieszyć się pełnią smaku tego wyjątkowego deseru.