Tajska sałatka z wołowiną (Nua Yang Manao)
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Przepis na pyszną, pikantną tajską sałatkę z wołowiną marynowaną z sosie rybnym, czosnku i imbirze. Sałatka ta nazywa się Nua Yang Manao. To wspaniałe, aromatyczne i dietetyczne danie. Jest dość pikantne – ale jak to z tajskimi daniami bywa znakomicie zbalansowane – wyczujecie sól, słodycz, ostrość i kwaskowaty aromat soku z limonki. Mogłabym jeść ją bez końca. Karol posiadł magiczną umiejętność idealnego marynowania mięsa. Spróbujcie sami i pamiętajcie, żeby nie przesmażyć wołowiny – ma być soczyście.
Tajska sałatka z wołowiną – składniki
- 2 steki z wołowiny – rostbefu lub chudszego antrykotu
Marynata do steków
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego drobno imbiru
Pozostałe skłądniki
- sałata masłowa, lodowa lub młody szpinak
- paczka pomidorów koktajlowych
- ogórek
- cebula – może być czerwona
- łyżka posiekanych listków mięty
- 4 łyżki posiekanych listków kolendry
- prażony sezam lub prażone orzeszki ziemne do posypania
- oczywiście stek wołowy
Dressing do sałatki:
- pół lub więcej ostrego chilli 😉
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny
Tajska sałatka z wołowiną (Nua Yang Manao) – przepis
- Steki należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz ścięgien. W dużej misce należy połączyć wszystkie składniki marynaty i pozostawić w niej steki na 2-3 godziny lodówce.
- Dresing do sałatki najlepiej przygotować w moździeżu, gdzie rozgniatamy czosnek, chilli i cukier, następnie dodając sosu rybnego i soku z limonki. Jeśli nie mamy moździerza można użyć również blendera.
- Sałatę myjemy i przekładamy do dużej miski. Na sałatę kładziemy pokrojone w cienkie plastry ogórka, cienko pokrojoną cebulę oraz połówki pomidorów koktajlowych.
- Steki wyjmujemy z lodówki i przekładamy na talerz odsączając maksymalnie z marynaty. Steki należy smażyć na odrobinie oleju na dobrze rozgrzanej patelni – najlepiej grillowej. Każdą ze stron steka smażymy około 2,5 – 3,5 minuty – steki powinny być średnio wysmażone lub jeszcze krwiste w zależności od upodobania.
- Po usmażeniu przekładamy steki na drewnianą deskę do odpoczęcia. Po około 5 minutach kroimy steki na cienkie plastry krojąc w poprzek włókien.
- Do miski z sałatą przekładamy kawałki steków. Całość polewamy dressingiem oraz posypujemy posiekaną kolendrą oraz miętą.
Od dziś to jedna z moich ulubionych sałatek. Smacznego!
Marynata i dressing są dość uniwersalne – możecie użyć podobnego dressingu do sałatki z zielonej papai lub innej tajskiej sałatki.