Tortilla z wołowiną
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Tortilla z wołowiną – składniki
- 300g wołowiny (można użyć też indyka lub kurczaka)
- 1 cebula
- 1 papryka (może być czerwona, zielona lub żółta)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 tortille
- opcjonalnie: świeża kolendra, guacamole, salsa
Tortilla z wołowiną – przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
- Dodaj pokrojoną w paski wołowinę i smaż, aż mięso będzie dobrze przypieczone ze wszystkich stron.
- Dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż przez kilka minut, aż papryka będzie miękka.
- Wymieszaj paprykę w proszku, kumin, sól i pieprz. Dodaj do patelni i dokładnie wymieszaj z resztą składników.
- Podgrzej tortille na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
- Na każdej tortilli rozłóż porcję nadzienia z wołowiną.
- Zwiń tortille, formując roladki.
- Podawaj tortille z wołowiną na ciepło, dekorując je świeżą kolendrą i podając z guacamole i salsą.