Tortilla z jajkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tortilla z jajkiem to pyszne danie, które można przygotować na szybko i łatwo. Jest idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Ta hiszpańska potrawa z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.

Tortilla z jajkiem – składniki

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: dodatki takie jak papryka, szpinak, ser

Tortilla z jajkiem – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona.
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki do cebuli i smaż, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Możesz dodać również inne dodatki, takie jak papryka czy szpinak, jeśli chcesz.
  4. W misce roztrzep jajka i dodaj do nich sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem.
  5. Przelej jajka z przyprawami do rondla z ziemniakami i cebulą. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Smaż tortillę na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż jajka się zetną. Możesz przykryć rondel pokrywką, aby przyspieszyć proces.
  7. Gdy jajka są gotowe, przewróć tortillę na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut, aż będzie złocista i chrupiąca.
  8. Podawaj gorącą tortillę z jajkiem na talerzu i dodaj ulubione dodatki, takie jak ser czy świeże zioła.

Teraz, gdy znasz przepis na pyszną Tortillę z jajkiem, możesz cieszyć się tym smacznym daniem o każdej porze dnia. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *