Tortilla z wołowiną

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tortilla z wołowiną – składniki

  • 300g wołowiny (można użyć też indyka lub kurczaka)
  • 1 cebula
  • 1 papryka (może być czerwona, zielona lub żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 tortille
  • opcjonalnie: świeża kolendra, guacamole, salsa

Tortilla z wołowiną – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  3. Dodaj pokrojoną w paski wołowinę i smaż, aż mięso będzie dobrze przypieczone ze wszystkich stron.
  4. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż przez kilka minut, aż papryka będzie miękka.
  5. Wymieszaj paprykę w proszku, kumin, sól i pieprz. Dodaj do patelni i dokładnie wymieszaj z resztą składników.
  6. Podgrzej tortille na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
  7. Na każdej tortilli rozłóż porcję nadzienia z wołowiną.
  8. Zwiń tortille, formując roladki.
  9. Podawaj tortille z wołowiną na ciepło, dekorując je świeżą kolendrą i podając z guacamole i salsą.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *