Tradycyjna kapusta z grzybami

Czas przygotowania:

45 min

Czas gotowania:

1 godz. 30 min

Łączny czas:

2 godz. 15 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Tradycyjna kapusta z grzybami – składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 g suszonych grzybów (np. borowików)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Tradycyjna kapusta z grzybami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj suszone grzyby: zalej je wrzątkiem i pozostaw na około 30 minut, a następnie odcedź.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż aż będą miękkie i lekko złociste.
  3. Dodaj suszone grzyby i smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj kiszoną kapustę, mąkę, majeranek, kminek i paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka i aromatyczna. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać.
  6. Przed podaniem dopraw kapustę solą i pieprzem do smaku.
  7. Tradycyjna kapusta z grzybami jest gotowa do podania. Możesz ją podać jako dodatek do mięsa, ziemniaków lub kaszy.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *