Makaron udon z krewetkami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min.
Łączny czas:
20 min.
Ilość porcji:
2-3
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Japońska
Udon przepis czyli jak przygotować doskonałe i szybkie danie z japońskiego makaronu Udon. Kilka słów o tych pysznych noodlach – Udon to pszenny japoński makaron, można go kupić miedzy innymi w formie mrożonej – i taką formę uważam za najlepszą. Grube, delikatne, sprężyste kluski, przyjmujący cały aromat sosu w głąb. Spróbujcie choć raz. Do udonu zawsze dodaję czerwoną paprykę, szczypior i pora oraz krewetki lub kurczaka. Resztę składników traktuję luźniej – co mi wpadnie w ręce i na co mam ochotę.
Makaron udon z krewetkami – składniki
- 200 gramów makaronu udon – czyli 2 zamrożone porcje
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mały por
- spora garść szczypioru – grubego
- 5 grzybów shitake
- 300 gramów szarych mrożonych dużych krewetek (szare krewetki nie były wcześniej podgotowywane – dlatego będą bardzo sprężyste i delikatne, jeśli krótko je podsmażymy)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe sosu ostrygowego
- 5 łyżek stołowych japońskiego sosu sojowego kikkoman
- szczypta pieprzu cayenne – lub odrobina chilli
- sporo czerwonej suszonej słodkiej papryki
- szczypta glonów wakame – dla dodania morskiego aromatu
- olej do smażenia
Makaron udon z krewetkami – przepis
- Na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę oleju arachidowego i podsmażam cebulę, pora i paprykę – dosłownie 3 minuty warzywa muszą być chrupiące i delikatne.
- W tym samym czasie gotuję wodę na makaron – do wrzątku – lekko osolonego wrzucam zamrożony makaron udon – czekam, aż się porozkleja czyli trochę odmrozi i zagotuje – nie dłużej niż 30 sekund – ten klejący, kluskowaty makaron też musi być al dente.
- Następnie przelewam udon zimną wodą i odstawiam. Do smażenia dodaję czosnek i uprzednio namoczone we wrzątku i pokrojone grzyby shitake.
- Przyprawiam warzywa solidnie sosem sojowym i ostrygowym oraz suszoną papryką.
- Następnie dodaję krewetki – uwaga nie smażcie ich dłużej niż do momentu zmiany koloru na różowy – będą idealne, chrupiące i delikatne.
- Dodaję makaron udon – całość mieszam – ewentualnie doprawiam, posypuję wakame i szczypiorkiem. Oddalam się w stronę zachodzącego słońca objadając się tym pysznym daniem.