Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i mięsem mielonym
Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
sródziemnomorska, międzynarodowa
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem to pyszne, dosyć chude danie z makaronem w roli głównej. Do zapiekanki użyłam chudej, mielonej wołowiny – lekko doprawionej winem. Możecie użyć każdego mięsa – indyk, wieprzowina czy kurczak też powinny pasować.
Sekretem dobrej zapiekanki makaronowej jest zalanie jej sporą ilością sosu – nie może być za sucha. Pamiętajcie też, żeby nie gotować za długa makaronu – do zapiekania powinien być niedogotowany.
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem – składniki
- 600 – 700 gramów mielonego mięsa – ja zmieliłam udziec wołowy
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek wina (obojętnie jakiego)
- 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)
- 1 karton przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)
- 2 małe bakłażany
- garść oliwek
- pół kilograma makaronu np. rurki
- kilka łyżek cukru
- sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka
- garść żółtego sera (do posypania) – użyłam Cheddara
- olej lub oliwa
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem – przepis
- Mięso umyć i zmielić (można użyć też gotowego mięsa mielonego). Cebulę drobno pokroi i podsmażyć na oleju lub oliwie. Do cebuli dodać mięso mielone i zesmażyć. Gdy mięso się zrumieni zalać je kieliszkiem wina.
- W międzyczasie umyć i pokroić w plastry bakłażana. Posolić i posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju – przesmażyć, najlepiej na patelni grillowej – aż będzie miękki i rumiany. Odłożyć na bok – będziemy nim przekładać makaron.
- Do mięsa dodać pomidory z puszki i przecier oraz oliwki. Powoli dusić sos, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, cukier i zioła.
- Makaron lekko podgotować i natychmiast przelać zimną wodą – pamiętajcie – że dojdzie on w piekarniku podczas zapiekania.
- Gdy uznacie, że sos jest idealnie doprawiony można zaczynać układać warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Zaczynamy od cienkiej warstwy sosu – następnie makaron, bakłażan itd. kończymy warstwą sosu oprószoną serem.
- Piec około 20 minut w przykrytym żaroodpornym naczyniu – można zdjąć pokrywkę na ostatnie 5 minut – ser się zarumieni.