Żeberka w miodzie i chilli
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Żeberka w miodzie czyli sposób na wspaniałe, soczyste i delikatne żeberka. Uwielbiam pikantne dania więc w moim przepisie oczywiście znajdziecie trochę chilli, ale przepis na żeberka to miks wielu aromatów idealnie ze sobą skomponowanych. Jest odrobina imbiru, bulion, sól i oczywiście miód – to dzięki niemu, żeberka lśnią, są soczyste i wspaniałe. Żeby przyspieszyć proces tnę żeberka na mniejsze porcje – po około 2 kości na kawałek mięsa. Można też piec cały pas, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Żeberka w miodzie to świetne danie na obiad, ale też jako przekąska na imprezę.
Żeberka w miodzie – składniki:
- kilogram żeberek wieprzowych
- 6 łyżek miodu
- bulion warzywny lub mięsny około 1,5 filiżanki (ewentualnie bulion z kostki rosołowej – też będzie pysznie)
- 1 łyżeczka suszonej chilli
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka soli
- pieprzu do smaku
Żeberka w miodzie – przepis
- Żeberka umyć i pokroić na porcje – około 2 kości na kawałek.
- Bulion wymieszać z imbirem, chilli, solą i miodem – smakujcie czy wszystkie smaki się dobrze komponują i pamiętajcie, że ten sos ma być bardzo aromatyczny, ponieważ przejdą nim nasze żeberka i nie będzie już tak intensywnie.
- Wymieszać dokładnie żeberka z sosem i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach około godziny i 15 minut – należy kontrolować żeberka, żeby ich nie przypalić i podlewać sosem od czasu do czasu – będą dzięki temu soczyste i przepięknie błyszczące od miodu. Palce lizać!