Zupa krem z zielonego groszku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa krem z groszku przepis na lekko pikantną, niskokaloryczną lecz sycącą zupę z imbirem i cebulą. Krem z zielonego groszku to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, całe gotowanie zajmie Wam nie więcej niż 20 minut – efekt jest zniewalająco pyszny. Dodatkiem do tego pysznego kremu mogą być grzanki, płatki prażonych migdałów lub podsmażony boczek – w zależności od Waszego nastroju. Nie zapomnijcie o chili, która doskonale pasuje do groszku.
Zupa krem z zielonego groszku – składniki
- paczka mrożonego groszku lub pół kilograma świeżego
- 1 spora cebula
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 chilli
- sól, pieprz
- pół litra warzywnego bulionu (opcjonalnie vegeta lub warzywna kostka rosołowa i woda)
- odrobina oliwa do smażenia
- kolendra do posypania
Zupa krem z zielonego groszku – przepis
- Cebulę, imbir, czosnek i chilli drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie (czosnek dosypcie na koniec, żeby się nie przypalił).
- Do podsmażonych warzyw i przypraw dodać groszek i smażyć około 5 minut.
- Wszystkie składniki zalać bulionem (proporcje 1:1) i gotować do miękkości groszku czyli około 10 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli, gdy zupa lekko przestygnie należy zmiksować ją na gładki krem.
- Podawać z kolendrą, pestkami prażonego słonecznika lub migdałów. Dla osób, które nie mogą żyć bez mięsa polecam odrobinę prażonego boczku ze szczypiorkiem, który doskonale komponuje się z tym aksamitnym kremem.
Zupa krem z groszku to wspaniała, szybka w przygotowaniu i zdrowa zupa.
[…] moje największe miłości: Kot, książki, jedzenie. Szczególnie polecam zupę krem z groszku z tego przepisu. Pycha! I samo zdrowie. A na ostatnim zdjęciu naczosy naleśnikowe z Manekina. Naprawdę są warte […]