Zupa krem z kalafiora

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Zupa krem z kalafiora


Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora – składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Zupa krem z kalafiora – przepis krok po kroku

  1. Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj je drobno.
  2. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  3. Podziel kalafior na różyczki, umyj je dokładnie pod bieżącą wodą.
  4. Dodaj kalafior do garnka z cebulą i czosnkiem, i smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Zalej kalafior bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki (około 15-20 minut).
  6. Przełóż zawartość garnka do blendera i zmiksuj na gładki krem.
  7. Przelej zupę z powrotem do garnka, dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
  8. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
  9. Podgrzej zupę na małym ogniu, aż będzie gorąca, ale nie gotuj.
  10. Serwuj zupę krem z kalafiora posypaną świeżymi ziołami do dekoracji.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *