Zupa krem z ziemniaków

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Zupa krem z ziemniaków to prawdziwa klasyczna potrawa, która przypomina ciepło domowego ogniska. Jest to danie, które rozgrzewa i rozpieszcza podniebienie swoją kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Może służyć jako doskonałe rozwiązanie na lunch lub kolację, zwłaszcza podczas chłodniejszych dni.

Zupa krem z ziemniaków – składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • Natka pietruszki do dekoracji

Alternatywy:

  • Można dodać boczek lub kawałki grillowanej kiełbasy dla bardziej sytej wersji.
  • Dla wegańskiej wersji, zamiast śmietany można użyć mleka roślinnego i zamiast masła – oleju roślinnego.

Zupa krem z ziemniaków – przepis krok po kroku:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielkie kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej masło, a następnie wrzuć na nie posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż będą złociste.
  4. Dodaj do garnka ziemniaki i zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Ugotowane ziemniaki zmiksuj blenderem na gładką masę.
  6. Do zupy dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  7. Przed podaniem, zupę krem z ziemniaków udekoruj natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *