Zupa ogórkowa z ziemniakami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Zupa ogórkowa z kiszonymi ogórkami na bulionie warzywnym lub opcjonalnie mięsnym. Dziś z powodu upału chciałam ograniczyć „ciężar” zupy i przygotowałam ją tylko na bulionie warzywnym – wyszła super – lekka i delikatna. Nadmienię też, że dodałam do niej własnoręcznie kiszone ogórki – (robiłam ogórki małosolne, ale jakoś za długo postały i wyszły bardzo aromatyczne, mocno czosnkowe kiszone ogórki). Cieszę się podwójnie – nie dość, że moje własne i dokładnie wiem, że nie było w nich konserwantów to na dodatek są super chrupiące). Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup – żeby była jeszcze bardziej aromatyczna podsmażam ogórki na odrobinie oliwy.
Zupa ogórkowa z ziemniakami – składniki
- włoszczyzna: 2 marchwie, 2 pietruszki, por, seler
- 700 gramów kiszonych ogórków
- 2 spore ziemniaki
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie (opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa)
- koperek
- 3 łyżki 18% śmietany
- oliwa z oliwek do podsmażenia ogórków
- dodatkowo: sok z ogórków i jeśli zupa ogórkowa będzie zbyt kwaśna odrobina cukru
Zupa ogórkowa z ziemniakami – przepis
- Przygotować bulion warzywny – umyć i obrać włoszczyznę, zalać wodą około 1,5 – 2 litry, dodać liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw. Opcjonalnie można dodać vegetę lub kostkę rosołową. Jeśli wolicie wersję na mięsie, przepis na bulion mięsny tutaj.
- Wyłowić miękkie warzywa, żeby ostygły i w tym czasie wrzucić do buliony ziemniaki pokrojone w kostkę. (Pamiętajcie ziemniaki nie ugotują się w kwaśnym środowisku, więc możecie je dodać dopiero jak ziemniaki zmiękną).
- Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oliwie – wydobędziecie za pomocą triku jeszcze więcej smaku). Dodać ogórki do zupy i gotować jakieś 15 minut – żeby smaki się przegryzły.
- Przestygnięte warzywa również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.
- Na koniec doprawić zupę do smaku – można dolać wody z ogórków lub odrobiny cukru – żeby zrównoważyć zbyt kwaśny smak.
- Dodać 3 łyżki kwaśniej śmietany 18% (najlepiej wymieszajcie śmietaną z odrobiną zupy i solą w osobnej misce, a następnie wlejcie du zupy – unikniecie grudek). Całość posypać koperkiem.
Polecam też: zupę pomidorową