Zupa z soczewicy czerwonej z warzywami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa z soczewicy czerwonej, lekko pikantna, aromatyczna i rozgrzewająca. To zupa idealna na jesień w dodatku zdrowa i sycąca. Zupę z czerwonej soczewicy przygotowuję na bulionie warzywnym, jej sekretem jest dodanie pieczonej w piekarniku papryki, która niesamowicie podkręca smak. Doprawiam ją ugniecionymi nasionami kolendry i kuminu, dzięki temu zyskuje niepowtarzalny smak. Konsystencja również jest wybitna – warzywa miksuję na gęsty krem i dopiero wtedy dosypuję ziaren soczewicy, które gotuję około 7 minut. Pycha.
Zupa z soczewicy czerwonej z warzywami – składniki
- 3 marchewki
- 1 mały kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 1 pieczona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- około 200 gramów czerwonej soczewicy
- łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry
- łyżeczka sproszkowanych nasion kminku
- sól, pieprz, opcjonalnie vegeta lub kostka rosołowa
- odrobina chilli i słodkiej papryki w proszku
- oliwa do smażenia
Zupa z soczewicy czerwonej z warzywami – przepis
- Warzywa obrać i pokroić na grube kawałki. Możecie kroić niechlujnie i tak wszystko zmiksujemy.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem i chilli, a następnie dodać marchew, pietruszkę i seler, smażymy około 10 minut – żeby smaki się połączyły.
- Całość zalewamy 2 szklankami bulionu – może być z kostki (ja miałam mrożony bulion warzywny) i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie pieczemy w 180 stopniach całą paprykę, aż zmięknie i lekko się przypiecze.
- Warzywa zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy paprykę pieczoną, sól, pieprz, kminek i kolendrę oraz czerwoną słodką paprykę. Po około 10 minutach ucieramy wszystko blenderem na gładką masę.
- Dosypujemy do kremu czerwoną soczewicę – około 150 gramów i gotujemy aż będzie miękka – ja gotowałam 7 minut.
- Całość posypujemy natką pietruszki i rozkoszujemy się tą wspaniałą zupą.