Minestrone

Minestrone 4.57/5 (91.43%) 7 głos[ów]

Minestrone

Minestrone to włoska zupa z sezonowych warzyw, nie ma dokładnego przepisu na tę pyszną zupę – jej skład zależy od sezonu (dostępność określonych warzyw), od regionu Włoch (niektórzy podają ją z ryżem, inni z makaronem lub grzankami). Dla mnie to typowa zupa „na winie” czyli do garnka wpada to co nawinie się w lodówce. Jest klika podstawowych składników: biała fasola, cukinia, pomidory i seler – resztę składników traktujcie luźniej.

Minestrone składniki:

 

Bulion warzywny lub drobiowy (ja gotowałam bulion na udku z indyka) około 2 litry

2 marchwie

3 łodygi selera naciowego

1 korzeń pietruszki

1 puszka białej fasolki

pół cebuli

kawałek pora

1 pieczona papryka czerwona

garść fasolki szparagowej

garść zielonego groszku

1 cukinia

puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory)

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, bazylia, oregano, lubczyk, cząber, słodka i ostra czerwona papryka

liść laurowy, ziele angielskie

kilka liści kapusty lub szpinaku dodanych na koniec gotowania (opcjonalnie)

150 gramów drobnego makaronu (można gotować w zupie – ale polecam osobno – zupa pozostanie klarowna i dodacie tyle makaronu ile lubicie w porcji)

oliwa z oliwek

Minestrone przepis przygotowanie:

 

Mięso zalać zimną wodą i gotować powoli około godziny, następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie i cebulę – gotować kolejną godzinę. Można użyć też bulionu warzywnego lub tego z kostki rosołowej – jeśli zupa ma być ekspresowa.

Do bulionu dodać białą fasolkę (może być z puszki).

Marchew, pietruszkę, por, seler drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek przez 10 minut. Pod koniec smażenia dodać 2 ząbki czosnku. Warzywa wrzucić do bulionu.

Paprykę posmarować oliwą lub olejem i podpiec w piekarniku przez 15 minut – wydobędzie to głęboki, słodki smak papryki i ułatwi jej obranie. Dorzucić paprykę do bulionu.

Gdy marchew zmięknie można dodać do zupy pokrojoną cukinię i puszkę pomidorów.

Po 10 minutach dodać fasolkę szparagową i groszek (ja użyłam mrożonych).

Doprawić zupę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, ziołami i papryką w proszku, ja równoważę też smak odrobiną cukru.

Osobno ugotować drobny makaron i dodać solidną garść makaronu do każdej porcji.

Opcjonalnie można pod koniec gotowania minestrone dodać kilka liści kapusty lub szpinaku. Niektórzy dodają też ziemniaki – ja jednak zrezygnowałam z nich na rzecz makaronu.

Ta warzywna zupa to witaminowa bomba smaku.

minestrone

minestrone

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Ewa

    Bardzo smaczna zupka. Minestrone najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przegryzą się. Ja zrobiłam zamiast makaronu z kaszą jęczmienną perłową. Można robić bez kaszy i makaronu, ale zmiksowaną. bardzo fajna i zdrowa popitka.

Komentarze

komentarze

Back to Top