Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

włoska

Minestrone to włoska zupa z sezonowych warzyw, nie ma dokładnego przepisu na tę pyszną zupę – jej skład zależy od sezonu (dostępność określonych warzyw), od regionu Włoch (niektórzy podają ją z ryżem, inni z makaronem lub grzankami). Dla mnie to typowa zupa “na winie” czyli do garnka wpada to co nawinie się w lodówce. Jest klika podstawowych składników: biała fasola, cukinia, pomidory i seler – resztę składników traktujcie luźniej.

Minestrone – składniki

  • Bulion warzywny lub drobiowy (ja gotowałam bulion na udku z indyka) około 2 litry
  • 2 marchwie
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 puszka białej fasolki
  • pół cebuli
  • kawałek pora
  • 1 pieczona papryka czerwona
  • garść fasolki szparagowej
  • garść zielonego groszku
  • 1 cukinia
  • puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, lubczyk, cząber, słodka i ostra czerwona papryka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • kilka liści kapusty lub szpinaku dodanych na koniec gotowania (opcjonalnie)
  • 150 gramów drobnego makaronu (można gotować w zupie – ale polecam osobno – zupa pozostanie klarowna i dodacie tyle makaronu ile lubicie w porcji)
  • oliwa z oliwek

Minestrone – przepis

  1. Mięso zalać zimną wodą i gotować powoli około godziny, następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie i cebulę – gotować kolejną godzinę. Można użyć też bulionu warzywnego lub tego z kostki rosołowej – jeśli zupa ma być ekspresowa.
  2. Do bulionu dodać białą fasolkę (może być z puszki).
  3. Marchew, pietruszkę, por, seler drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek przez 10 minut. Pod koniec smażenia dodać 2 ząbki czosnku. Warzywa wrzucić do bulionu.
  4. Paprykę posmarować oliwą lub olejem i podpiec w piekarniku przez 15 minut – wydobędzie to głęboki, słodki smak papryki i ułatwi jej obranie. Dorzucić paprykę do bulionu.
  5. Gdy marchew zmięknie można dodać do zupy pokrojoną cukinię i puszkę pomidorów.
  6. Po 10 minutach dodać fasolkę szparagową i groszek (ja użyłam mrożonych).
  7. Doprawić zupę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, ziołami i papryką w proszku, ja równoważę też smak odrobiną cukru.
  8. Osobno ugotować drobny makaron i dodać solidną garść makaronu do każdej porcji.
  9. Opcjonalnie można pod koniec gotowania minestrone dodać kilka liści kapusty lub szpinaku. Niektórzy dodają też ziemniaki – ja jednak zrezygnowałam z nich na rzecz makaronu.

Ta warzywna zupa to witaminowa bomba smaku.

minestrone
Minestrone
4.2/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. Bardzo smaczna zupka. Minestrone najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przegryzą się. Ja zrobiłam zamiast makaronu z kaszą jęczmienną perłową. Można robić bez kaszy i makaronu, ale zmiksowaną. bardzo fajna i zdrowa popitka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *