Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna 4.70/5 (94.00%) 10 głos[ów]

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna czyli cudownie kolorowa, chrupiąca i bardzo smaczna sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem, sałatą i jajkiem – zalana sosem jogurtowo-koperkowym to idealny dodatek nie tylko na wielkanoc, taka sałatka to doskonała przekąska, którą łatwo można spakować do pracy. Polecam trzymać sos w osobnym pojemniku i doprawienie jej tuż przed jedzeniem – dzięki temu warzywa będą chrupiące i jędrne.

Sałatka wiosenna składniki:

pół główki sałaty – najlepiej masłowej (ewentualnie rzymska lub lodowa)

1 świeży ogórek

8 rzodkiewek

3 jajka na twardo

kilka plastrów cebuli

szczypior z dymki

pół pęczka koperku

jogurt naturalny 3/4 małego opakowania

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Sałatka wiosenna przepis przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać w rękach na drobniejsze kawałki – odradzam krojenie sałaty – szybciej więdnie i traci więcej witamin.

Ogórka pokroić w dość grube plastry, rzodkiewki na ćwiartki, cebulę w plastry.

Jajka ugotować na twardo i dodać do sałatki, następnie całość solidnie oprószyć szczypiorem.

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekany koperek. Sos przyprawić solą i odrobiną pieprzu.

Taka sałatka pachnie wiosną, jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna. Uwielbiam kolorowe dania, zwłaszcza po zimie nie żałujcie sobie świeżych warzyw. Oczywiście zachęcam do dodawania Waszych ulubionych składników do sałatki, pasuje pomidor, pestki dyni lub słonecznika, zamiast jajka można użyć np. białego twarogu.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top