Knedle ze śliwkami
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g śliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- bułka tarta do obtoczenia
Knedle ze śliwkami – przepis krok po kroku
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przeciśnij przez praskę.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, masło i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Śliwki umyj, usuń pestki i posyp je cukrem oraz cynamonem.
- Z ciasta ziemniaczanego formuj małe placuszki, na środek każdego kładąc jedną śliwkę. Zawiń śliwkę w ciasto, formując kulki.
- Knedle gotuj w osolonej wrzącej wodzie przez około 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Gotowe knedle wyjmij z wody, odcedź i obtocz w bułce tartej.
- Podawaj knedle ze śliwkami na ciepło, posypane cukrem pudrem.