Pierogi ze szpinakiem
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem – składniki
- 500g mąki
- 250ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 300g świeżego szpinaku (można użyć również mrożonego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150g sera feta
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Pierogi ze szpinakiem – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, wodę i jajko, aż powstanie jednolite ciasto. Zagnieć je dokładnie, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- W międzyczasie, szpinak umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go i odcisnij z nadmiaru wody.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
- Dodaj szpinak do patelni i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Wymieszaj ser feta z szpinakiem na patelni, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Odstaw farsz na bok, aby wystygł.
- Podziel ciasto na dwie części. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj jedną część ciasta na cienki placek.
- Wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki do pierogów. Na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu ze szpinakiem.
- Złóż pierogi na pół i dokładnie zlep brzegi, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
- Powtórz ten proces z drugą częścią ciasta i pozostałym farszem.
- Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij pierogi z wrzątku i odcedź na sitku.
- Podawaj gorące pierogi ze szpinakiem z ulubionym sosem, np. śmietaną lub masłem zrumienionym na patelni z cebulą.