Bułeczki pełnoziarniste
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Bułeczki pełnoziarniste
Bułeczki pełnoziarniste – składniki
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- opcjonalnie: nasiona słonecznika, sezamu lub siemienia lnianego do posypania
Bułeczki pełnoziarniste – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąki pełnoziarnistą i pszeną, sól, cukier i suchye drożdże.
- W drugiej misce wymieszaj ciepłą wodę i olej roślinny.
- Stopniowo dodawaj mieszankę mokrą do suchej, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
- Zagnieć ciasto na stolnicy przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw je do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki i uformuj z nich bułeczki.
- Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli chcesz, posyp bułeczki nasionami słonecznika, sezamu lub siemienia lnianego.
- Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
- Wyjmij bułeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przed podaniem.
Bułeczki pełnoziarniste są pysznym i zdrowym dodatkiem do śniadania lub jako przekąska w ciągu dnia. Możesz je podawać z masłem, dżemem lub jako dodatek do sałatek. Smacznego!