Budyniowiec bez pieczenia

Czas przygotowania:

4 godz. 20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

4 godz. 40 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Budyniowiec bez pieczenia – składniki

  • 1 opakowanie herbatników
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji

Budyniowiec bez pieczenia – przepis krok po kroku

  1. W rondlu podgrzej mleko.
  2. W miseczce wymieszaj budyń waniliowy z cukrem.
  3. Do podgrzanego mleka dodaj mieszankę budyniową i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  4. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw budyniowy krem do ostygnięcia.
  5. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  6. Do ubitej śmietany dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
  7. Do budyniowego kremu dodaj połowę przygotowanej masy śmietanowo-serowej i dokładnie wymieszaj.
  8. Na dno formy wyłóż warstwę herbatników.
  9. Na herbatniki wyłóż połowę budyniowego kremu.
  10. Na kremie posyp łyżką kakao.
  11. Powtórz warstwy herbatników, budyniowego kremu i kakao.
  12. Wierzch budyniowca udekoruj owocami, jeśli chcesz.
  13. Wstaw budyniowiec do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby stężał.
  14. Przed podaniem pokrój budyniowiec na porcje i podawaj.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *