Razowe bułki ze słonecznikiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
25 min
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Razowe bułki ze słonecznikiem – składniki
- 300g mąki razowej
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego oleju roślinnego)
- 200ml ciepłej wody
- 50g nasion słonecznika
Razowe bułki ze słonecznikiem – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąki razową i pszeną, sól, cukier oraz suchye drożdże.
- Dodaj olej słonecznikowy i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
- Dodaj nasiona słonecznika i kontynuuj wyrabianie ciasta przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 8 równych części i uformuj z nich bułki.
- Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 200°C.
- Przed włożeniem bułek do piekarnika, możesz posypać je dodatkowymi nasionami słonecznika dla dekoracji.
- Piecz bułki przez około 20-25 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
- Wyjmij bułki ze słonecznikiem z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi i zdrowymi razowymi bułkami ze słonecznikiem. Smacznego!