Razowe bułki ze słonecznikiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Razowe bułki ze słonecznikiem – składniki

  • 300g mąki razowej
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego oleju roślinnego)
  • 200ml ciepłej wody
  • 50g nasion słonecznika

Razowe bułki ze słonecznikiem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąki razową i pszeną, sól, cukier oraz suchye drożdże.
  2. Dodaj olej słonecznikowy i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  3. Dodaj nasiona słonecznika i kontynuuj wyrabianie ciasta przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 8 równych części i uformuj z nich bułki.
  6. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  7. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 200°C.
  8. Przed włożeniem bułek do piekarnika, możesz posypać je dodatkowymi nasionami słonecznika dla dekoracji.
  9. Piecz bułki przez około 20-25 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  10. Wyjmij bułki ze słonecznikiem z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi i zdrowymi razowymi bułkami ze słonecznikiem. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *