Sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i kaparami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Sałatka z łososiem i jajkiem z odrobiną kaparów i sosem vinaigrette podawana na roszponce jest pyszna, delikatna i wyrazista. Można się nią najeść a jednocześnie nie mieć wyrzutów sumienia – bo sałatka z łososiem jest bardzo zdrowa. Tłuszcze omega zawarte w wędzonym łososiu regulują ciśnienie, uspokajają nerwy i zapobiegają miażdżycy. Ale nie tylko o zdrowie tu chodzi – sałatka z domowym vinaigrettem jest po prostu bardzo smaczna. Uważajcie, żeby nie gotować jajek zbyt długo – najlepiej niech będą na pół twardo – są wtedy najsmaczniejsze i najładniej wyglądają.
Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem – składniki
200 gramów umytej roszponki
100 gramów wędzonego łososia
2 jajka
2 płaskie łyżki stołowe kaparów
1 średnia cebula
Na sos vinaigrette:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
1 łyżka musztardy francuskiej (tej z całymi kulkami gorczycy)
spora szczypta grubej soli
szczypta pieprzu
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem – przepis
- Zaczynam od przygotowania sosu. Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowany sos vinaigrette. Oliwę z sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami umieścić w słoiku i dokładnie, energicznie wymieszać, żeby oliwa i cytryna połączyły się w gęsty płyn. Posmakujcie czy sos jest aromatyczny i wyrazisty, jeśli nie doprawcie go bardziej.
- Umyć roszponkę, łososia pokroić w średniej grubości plastry. Cebulą pokroić w cienkie plastry.
- Ugotować jajka na półmiękko – ja wkładam je do zimnej wody i wyciągam po 60 sekundach gotowania się.
- Na roszponce ułożyć wszystkie składniki, posypać kaparami i polać świeżym sosem vinaigrette o zapachu ziół, aromacie oliwy i cytryny z lekką nutą francuskiej musztardy. Pycha!
mmm pychotka, i jeszcze ten sos !