Chili con carne – oryginalna meksykańska receptura

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Chili con carne czyli wołowe mięso mielone z czerwoną fasolą, cebulą, chili, cynamonem i kuminem oraz kolendrą. Całość jest duszona jest w odrobinie czerwonego wina i w pomidorach. Kwint esencja meksykańskiej kuchni. Chili con carne jest przyjemnie rozgrzewające od pikantnej chili. Całość ma bardzo głęboki aromat za sprawą cynamonu, kuminu i nasion kolendry. Podawane z odświeżającym guacamole z awokado i łagodzącą ostrość kwaśną śmietaną to niebo w gębie. Ja moje chili con carne podaję z tortillą i posypuję liśćmi kolendry. Uwielbiam tę sycącą potrawę.

chilli con carne
Chili con carne

Chili con carne – składniki

  • pół kilograma mięsa mielonego z wołowiny
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 świeża czerwona chili lub łyżeczka suszonej (polecam świeżą)
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • chlust sosu Worcestershire
  • 1 kostka rosołowa (wołowa)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • puszka czerwonej fasoli (odsączona)
  • pęczek świeżej kolendry do posypania na koniec

Chili con carne – przepis

  1. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż zbrązowieje – cały czas rozdzielając je na drobne kawałki łyżką.
  2. Wlać pół szklanki wina i powoli gotować aż odparuje.
  3. W moździerzu ugnieść kumin, pieprz, sól i ziarna kolendry na drobny proszek (ewentualnie użyć mielonych przypraw – ale nie ma nic lepszego od tych samodzielnie ugniatanych)
  4. Dodać do mięsa pomidory, przecier pomidorowy i posiekane chili, przyprawy: kumin, pieprz, sól, ziarna kolendry i laskę cynamonu.
  5. Następnie dodać chlust sosu Worcestershire i kostkę rosołową – dusić około godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając – garnek można nieszczelnie przykryć pokrywką.
  6. Dodać odsączoną czerwoną fasolę i posypać posiekanymi liśćmi kolendry. Dusić jeszcze około 15 minut.
  7. Serwować z delikatnym sosem z awokado – guacamole, kleksem kwaśnej śmietany i tortillą lub z białym ryżem.
CZYTAJ  Karkówka po królewsku
Chili con carne z guacamole
Chili con carne z guacamole
4.4/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *