Placki ziemniaczane z grzybami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Placki ziemniaczane przepis na niezwykle smaczne i delikatne placki ziemniaczane. Do placków doskonale pasuje sos grzybowy, mięsny, śmietana lub cukier – to danie proste, tanie i uniwersalne, w dodatku pyszne. Może tarcie ziemniaków nie należy do najprzyjemniejszych – ale malakser sprawę może ułatwić. Ja zawsze odsączam trochę ziemniaki, a następnie dodaję z powrotem skrobię, która wypłynęła wraz z wodą.
Nie zapomnijcie porządnie posolić ziemniaków.
Placki ziemniaczane z grzybami – składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- kilka dorodnych podgrzybków
- sól, pieprz
- skrobia ziemniaczana (z odsączanych ziemniaków)
- olej do smażenia placków
Placki ziemniaczane z grzybami – przepis
- Ziemniaki obrać, umyć a następnie zetrzeć na miazgę na tarce do ziemniaków lub w malakserze.
- Odsączyć ziemniaki na gęstym sitku – wodę należy zbierać do miski, żeby odzyskać z niej skrobię.
- Do masy dodać skrobię, która opadła na dół odsączanego płynu z ziemniaków – jeśli przez przypadek nie podstawiliście miski i zawartość wypłynęła do zlewu – dosypcie płaską łyżkę mączki ziemniaczanej.
- Dodać 2 łyżki mąki, jajko, sól (sporo) i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zacząć od smażenia na dużym ogniu a po chwili zmniejszyć i smażyć powoli z obu stron, aż osiągną złocisto-brązowy kolor. Idealne placki powinny być chrupiące z wierzchu, miękkie i lekko ciągnące się w środku. Takie właśnie nam się udały.
- Na innej patelni możecie usmażyć pokrojone podgrzybki na maśle, aby było szybciej.
Z okazji sezonu grzybowego podaliśmy je z sosem z podgrzybków. Jeśli lubicie duże i sycące placki polecam przepis na placek po wegiersku.
Placki doskonale smakują też z kleksem śmietany i odrobiną cukru. W formie dla minimalistów polecam placek ziemniaczany z solą – proste i pyszne!