Pulpety w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

35 min.

Łączny czas:

50 min.

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Pulpety w sosie pomidorowym – nie ufajcie nikomu kto ich nie lubi. Pulpety to sycące, delikatne i wspaniałe danie idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków lub makaronu. Tradycyjne klopsiki w pomidorowym sosie to istna uczta, która przygotujecie w mniej niż godzinę. Aby pulpety były wybitne radzę, żebyście sami zmielili mięso – ja użyłam łopatki wieprzowej. Polecam też spaghetti z pulpecikami.

Pulpety w sosie pomidorowym – składniki

  • 500 gramów wieprzowego mięsa mielonego, z łopatki, szynki lub chudej karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • majeranek i 2 listki rozmarynu lub oregano i bazylia
  • dwie kostki rosołowe lub 1-1,5 l bulionu z kurczaka, warzywnego lub wołowego
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • olej, mąka

Pulpety w sosie pomidorowym – przepis

  1. Jedną średnią cebulę należy drobno pokroić i podsmażyć na małym ogniu, na koniec dodając drobno posiekany czosnek.
  2. Podsmażoną cebulę i czosnek dodajemy do mięsa mielonego. Mięso obficie przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, 2-3 łyżki zimnej wody oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Przed ulepieniem wszystkich pulpetów smażę zawsze kawałek masy mięsnej na suchej patelni, aby sprawdzić czy mięso jest dobrze przyprawione. W razie, gdy smak nie jest idealny dodaję więcej soli, pieprzu lub ziół i czosnku.
  4. Z przygotowanego mięsa formujemy średniej wielkości pulpety i każdy obtaczamy w mące i odkładamy na osobny talerz.
  5. W średnim garnku podgrzewamy bulion. Do wywaru dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Po zagotowaniu dorzucamy delikatnie pulpety i gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż pulpety będą w pełni ugotowane – przed podaniem zawsze warto sprawdzić jednego, góra dwa czy są już dobre 🙂

Sos pomidorowy do pulpetów – przepis

  1. W drugim średnim garnku podsmażamy cebulę oraz drobno posiekany czosnek. W tym momencie jeśli mamy akurat otwarte wino możemy dolać 100-150 ml i zredukować na wolnym ogniu – smak sosu będzie bogatszy.
  2. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pół szklanki wywaru z gotujących się pulpetów, cukier, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy 10-15 minut.
  3. Miksujemy sos blenderem na gładki sos.
  4. Do zmiksowanego sosu dodajemy odcedzone pulpety i gotujemy całość jeszcze 5-10 min.
  5. Jeśli lubicie możecie zagęścić sos śmietaną, warto też oprószyć całość natką pietruszki. Pyszności!
CZYTAJ  Korzenne ciasto czekoladowe

Klopsy w sosie koperkowym z odrobiną chrzanu są równie dobre.

4/5 - (46 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

12 komentarzy

    • Ależ można – jest napisane, żeby dolać wody/bulionu po pulpetach. Pulpety w sosie pomidorowym to danie mojego dzieciństwa.

  1. Twój komentarzprzepraszam bardzo ale jak można mięso gotować 10 minut to jakiś absurd, mięso minimum ze 30 minut 🙂 to jest mięso surowe

  2. Ja to „zerówka”w gotowaniu,ale w/g przepisów ze Smakalajzyt wszystko mi wychodzi bdb,Pulpety w sosie pomidorowym najsmaczniejsze, jakie jadłam!Moja mama teraz mnie chwali.Kiedyś mówiła, że ja do gotowania nadaję się jak wół do karety.Sama jestem ciekawa, co wymyślę po pulpetach w sosie pomidorowym.

  3. Danie kiedyś przeze mnie bardzo uwielbiane, teraz jakoś zapomniane. Czas chyba wrócić do przyrządzania pulpetów. W sosie pomidorowym są najlepsze, nie ma mowy na jakiś inny 🙂

  4. Bardzo bardzo ale to bardzo dobre pulpeciki 🙂 nawet syn nie lubiący i cierpiący na samo słowo pulpety zjadł ze smakiem i stwierdził ,że naprawdę smaczne 🙂 Dziękuję za przepis. już go sobie zapisałam w moim zeszyciku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *