Barszcz biały z ziemniakami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Barszcz biały to delikatna wielkanocna zupa gotowana na zakwasie z mąki pszennej razowej. Ja nie mam predyspozycji do hodowania zakwasu dlatego używam sprawdzonego zakwasu z butelki. Uwielbiam biały barszcz z suszonymi grzybami, które czynią go niesamowitym.
Barszcz biały z ziemniakami – składniki
Składniki na około 3-4 litry barszczu białego
- Świeże chude żeberka wieprzowe – 500-600 gramów
- 2-3 kiełbasy białe
- włoszczyzna
- 5-6 suszonych grzybów np. czarnych łepków czyli podgrzybków
- 2-3 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach (wszystkiego po 4-6 sztuk)
- sól
- majeranek
- gęsta śmietana 18% – 200 ml
- kilka łyżek chrzanu do smaku
- barszcz biały w butelce – 2 -3 sztuki
- ugotowane na pół twardo jajka
- gotowane ziemniaki
Barszcz biały z ziemniakami – przepis
- Do dużego garnka wrzucamy umyte żeberka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po 3-5 minutach gotowania wylewamy wodę, myjemy żeberka, jeszcze raz zalewamy czystą wodą, zagotowujemy i zmniejszamy ogień, tak żeby wywar gotował się na wolnym ogniu.
- W osobnej misce zalewamy gorącą wodą suszone grzyby (100 ml wody) i odstawiamy do namoczenia się na 10-15 minut.
- Dodajemy do wywaru umytą i obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach, namoczone grzyby z wodą oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu przez 50-60 minut. Następnie dodajemy białą kiełbasę i gotujemy kolejne 20 minut.
- Białą kiełbasę i żeberka wyjmujemy z wywaru i odstawiamy do wystygnięcia.
- Z wywaru wyjmujemy również warzywa – możemy je użyć do innego dania, nie będziemy już ich potrzebować do zupy.
- Do zupy wlewamy zakwas na barszcz biały i zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Doprawiamy zupę majerankiem, pieprzem mielonym, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku.
- Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy chrzanem. Podajemy z ugotowanymi na pół twardo jajkami i gotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
Mmm… same pyszności… przepis bajka