Sos jogurtowy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 00 min
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
1 szklanka
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Sos jogurtowy to prawdziwy kameleon kulinarny. Może być serwowany jako dip do warzyw, sos do sałatek, dodatek do grillowanych mięs, a nawet jak sos do falafeli czy innych dań kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki swojej kremowej konsystencji i delikatnemu smakowi idealnie łączy się z wieloma składnikami, a jednocześnie potrafi dodać danie nieco świeżości. Przygotowanie sosu jogurtowego jest bardzo proste i szybkie. Podzielę się z Wami przepisem, który zawsze działa!
Sos jogurtowy – składniki
Oto składniki, które potrzebujesz do przygotowania sosu jogurtowego:
- 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego (można zastąpić zwykłym naturalnym jogurtem lub jogurtem roślinnym dla wersji wegańskiej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie: świeżo posiekane zioła, takie jak koperek, natka pietruszki, mięta
Sos jogurtowy – przepis krok po kroku
- Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Czosnek drobno siekamy, a cytrynę wyciskamy.
- W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny i posiekany czosnek. Dobrze jest użyć do tego trzepaczki, aby wszystko dokładnie połączyć.
- Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli używasz ziół, teraz jest dobry moment, aby je dodać. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotowy sos jogurtowy przechowujemy w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem. To pozwoli smakom dobrze się połączyć.