Powidła śliwkowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Powidła śliwkowe najlepsze wychodzą ze śliwek Węgierek – zyskują najpiękniejszy kolor i głęboki smak. Z cukrem trzeba uważać i dodawać go według upodobania – ja lubię gdy powidła są lekko kwaśne, więc na 3 kilogramy śliwek wsypałam 1,5 szklanki cukru – a nadmienić trzeba, że śliwki były słodkie i dojrzałe. Nie ma nic przyjemniejszego niż mieszanie w garnku pełnym słodkich, rozpadających się śliwek. Dodajcie małą laskę cynamonu, która podkreśli smak i zapach powideł.

Powidła śliwkowe – składniki

  • 3 kilogramy dojrzałych śliwek (najlepiej Węgierek)
  • od 1 do 4 szklanek cukru (w zależności od gustu i słodkości śliwek)
  • laska cynamonu
  • odrobina wody na dno garnka

Powidła śliwkowe – przepis

  1. Śliwki dokładnie umyć, następnie powyjmować pestki – ja używam noża, kroję śliwki na pół i pozbywam się pestek. Tak przygotowane śliwki wrzucam do garnka, w którym jest odrobina woda – żeby owoce się nie przypaliły.
  2. Na średnim ogniu smażę śliwki od czasu do czasu mieszając po 20 minutach wsypuję pierwszą porcję cukru np. 5 łyżek – mieszam, smażę i ponownie smakuję.
  3. Dodaję na godzinę laskę cynamonu.
  4. Pamiętajcie, że ze śliwek odparuje woda, a powidła bardzo się zagęszczą – dlatego ostatnią porcję cukru dorzucam gdy wiem, że konsystencja powideł już się nie zmieni (wiem, że nie przesadzę z cukrem).
  5. Smażę około 3-4 godzin. Następnie pakuję w wyparzone słoiki, solidnie zakręcam i stawiam je do góry dnem.
  6. Powidła powinny być gęste, ciemno-fioletowe wpadające w odcienie brązu. Zimą bardzo się ucieszycie, gdy znajdziecie słoik, ukryty głęboko w szafie. Nie ma nic lepszego, niż powidła śliwkowe, najlepiej smakują na chałce z masłem.
powidła ze śliwek
Powidła ze śliwek

 

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *