Dżem z pigwy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dżem z pigwy – składniki
- 1 kg pigwy
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu
Dżem z pigwy – przepis krok po kroku
- Pigwy dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, usuwając pestki.
- W dużym garnku umieść pokrojone pigwy i zalej je wodą, tak aby były przykryte. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż pigwy zmiękną.
- Odcedź pigwy, usuń nadmiar wody i wróć je do garnka.
- Dodaj cukier, sok z cytryny i opcjonalnie cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotuj na małym ogniu przez około 1-2 godziny, często mieszając, aż dżem zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję.
- Przelej gorący dżem do wyparzonych słoików, dokładnie je zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
- Dżem z pigwy można przechowywać w chłodnym i suchym miejscu przez wiele miesięcy.
Gotowy dżem z pigwy doskonale smakuje na kanapkach, naleśnikach czy jako dodatek do serów. Można go również wykorzystać do wypieków, np. jako nadzienie do ciastek. Smacznego!