Soczysta biała kiełbasa
Czas przygotowania:
1 godz.
Czas gotowania:
10 min.
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
5 kg
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Polska
Biała domowa kiełbasa czyli przepis na idealną białą, która jest soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Własnoręcznie przygotowana biała kiełbasa smakuje nie tylko w święta wielkanocne, ale jest doskonała na sezon grillowy czy domową imprezę. Owszem jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale macie gwarancję, że wiecie co jecie. Możecie doprawić swoją kiełbasę z ulubiony sposób.
Biała kiełbasa – składniki
- 2,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1,5 surowego boczku
- 110 gramów soli (najlepiej grubej)
- 5 łyżek pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
- 8 solidnych łyżek majeranku
- 1 mała główka czosnku przeciśnięta przez praskę
- 1,5 – 2 szklanki bardzo zimnej wody
- jelito – około 15 metrów
Biała kiełbasa – przepis
- Jelita umyć dokładnie i zostawić w wodzie na około pół godziny – dzięki temu będzie łatwiej wypełnić je mięsem.
- Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Karkówkę i łopatkę zmielić w maszynce na grubych oczkach, boczek natomiast zmienić na średnich oczkach – dzięki temu składniki kiełbasy lepiej się połączą.
- Doprawić mięso solą (tak, tak 110 gramów to kilka garści), ale nie bójcie się – tak właśnie przyprawia się kiełbasy.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa razem z majerankiem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
- Następnie dolewać stopniowo wody 1,5 – 2 szklanki w zależności od konsystencji mięsa – powinno lekko zmięknąć – dzięki temu bardzo łatwo napełnicie jelita mięsem, a kiełbasa będzie bardziej soczysta.
- Na maszynkę do mielenia zakładamy nasadkę masarską, nadziewamy jelito na nakładkę, maszynkę wypełniamy mięsem i przystępujemy do faszerowania. Co jakiś czas skręcamy flak – oddzielając kiełbasę od kiełbasy.
- Podana porcja to ponad pięć kilogramów pysznej, soczystej białej kiełbasy, część można zamrozić w mniejszych paczkach i korzystać w razie potrzeby.
- Ja zamrażam białą na surowo. Nie muszę chyba mówić, że doskonała jest pieczona z cebulą w piekarniku, gotowana w żurku czy białym barszczu.
Idealny sposób gotowania (parzenia) białej kiełbasy
Wodę z liściem laurowym i zielem angielskim doprowadzić do temperatury 70 stopni, parzyć białą surową kiełbasę około 10-12 minut – dzięki temu będzie soczysta i pełna smaku.
Wczoraj skorzystałem z tego przepisu, kiełbasa biała wyszła wybornie, nie wiem czy coś zachowam do świąt – nie mogę się powstrzymać!
Chętnie zrobiłabym taką swojską białą ale nie jestem pewna czy wyjdzie tak dobrze jak ta którą produkują Karol-Zakłady Mięsne. Od jakiegoś czasu już u nich zamawiam parzoną i inne wędliny i naprawdę jestem zadowolona z wyrobów. Już od dawna nie kupuję w byle supermarketach.
Kiełbasa wyszła świetnie! Nawet mój mąż niejadek wcina jak szalony!