Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
1 godz. 00 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 10 śliwek
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – przepis krok po kroku
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
- W osobnym naczyniu roztop masło i wymieszaj je z cukrem.
- Dodaj jajka do masy masłowej i dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i ponownie wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy czekoladowej, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
- Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na połówki.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Równomiernie rozłóż połówki śliwek na wierzchu ciasta.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem, posyp ciasto czekoladowe ze śliwkami cukrem pudrem.