Ciasto rabarbarowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto rabarbarowe to pyszne i aromatyczne ciasto, które idealnie pasuje do letnich dni. Kwaśny smak rabarbaru doskonale komponuje się z delikatnym ciastem, tworząc niezwykłe połączenie smaków. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru. Spróbuj tego przepisu i rozkoszuj się smakiem tego wyjątkowego ciasta!

Ciasto rabarbarowe – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Ciasto rabarbarowe – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
  2. Dodaj masło i jajko, następnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  3. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. W międzyczasie obierz rabarbar i pokrój go na małe kawałki.
  5. Posyp rabarbar cukrem i odstaw na 15 minut, aby puścił sok.
  6. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180°C.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  8. Wyłóż większą część ciasta na dno formy do pieczenia, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni.
  9. Na ciasto wyłóż przygotowany rabarbar.
  10. Na wierzch rabarbaru rozetrzyj mniejszą część ciasta, tworząc kruszonkę.
  11. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż kruszonka będzie złocista.
  12. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  13. Podawaj ciasto rabarbarowe na ciepło lub zimno, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.

Teraz, gdy znasz przepis na ciasto rabarbarowe, możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem w domowym zaciszu. To idealne ciasto na letnie popołudnie lub jako deser na specjalne okazje. Spróbuj go sam i delektuj się smakiem rabarbaru w najlepszym wydaniu!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *