Ciasto z borówkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki świeżych borówek (można również użyć mrożonych)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru

Ciasto z borówkami – przepis krok po kroku

  1. W dużym misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  2. Dodaj roztopione masło, jajko i mleko. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. W osobnej misce wymieszaj borówki, mąkę i cukier. Upewnij się, że borówki są równomiernie pokryte mąką i cukrem.
  4. Do przygotowanego ciasta dodaj borówki i delikatnie wymieszaj, aby je równomiernie rozłożyć.
  5. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia.
  6. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty, a w środku ciasta nie będzie surowego ciasta.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *