Ciasto z wiśniami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto z wiśniami


Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto z wiśniami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
  2. Dodaj masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodaj jajka i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  4. Ciasto podziel na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
  5. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nią dno formy do pieczenia.
  6. Wiśnie umyj, usuń pestki i posyp je mąką ziemniaczaną.
  7. Wyłóż wiśnie na spód ciasta w formie.
  8. Resztę ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i pokrój na paski.
  9. Ułóż paski ciasta na wierzchu wiśni, tworząc kratkę.
  10. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  11. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Spróbuj pysznego Ciasta z wiśniami!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *