Crumble z rabarbarem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Crumble z rabarbarem – składniki

  • 500g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła, pokrojonego w kostkę
  • 100g cukru brązowego
  • 50g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: gałka lodów waniliowych do podania

Crumble z rabarbarem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj rabarbar, cukier i mąkę ziemniaczaną. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, masło, cukier brązowy, płatki owsiane i cynamon. Użyj palców, aby skruszyć składniki i utworzyć kruszonkę.
  3. Posyp kruszonką rabarbar w naczyniu żaroodpornym.
  4. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż kruszonka będzie złocista, a rabarbar miękki i soczysty.
  5. Podawaj crumble z rabarbarem na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *