Galareta wieprzowa z golonki i karkówki

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Galareta wieprzowa czyli klasyczne zimne nóżki to danie pyszne nie tylko od święta. Dręczą nas upały, w ciągu dnia jemy mało, lekkostrawnie, a nawet chudniemy. Upały robią „swoje”. Wieczorem jednak chce się zjeść coś konkretnego. Proponuję zatem galaretkę z nóżek, jest pożywna i lekkostrawna, bo to przecież tylko gotowane mięso.

Galareta wieprzowa z golonki i karkówki – składniki

  • trzy przednie nóżki świńskie (przednie, bo są krótkie, nie trzeba ich rąbać, muszą zmieścić się do garnka).
  • jedna golonka
  • pół kg łopatki lub karkówki
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie, pięć kulek
  • trzy liście laurowe
  • vegeta
  • czosnek (do ułożenia na dnie salaterek)

Galareta wieprzowa z golonki i karkówki – przepis

  1. Nóżki opalamy nad ogniem, żeby nożem zeskrobać włoski, myjemy i wraz z golonką wkładamy do garnka. Od chwili zagotowania się wody zmniejszamy płomień gazu, żeby stale gotować na wolnym ogniu.
  2. Kiedy nóżki i golonka stają się miękkie wkładamy umytą łopatkę lub karkówkę.
  3. Zwiększamy płomień, kiedy woda zacznie znowu wrzeć ponownie zmniejszamy płomień.
    W tym samym czasie wkładamy warzywa i przyprawy.
  4. Ciągle gotujemy na wolnym ogniu, wtedy galaretka z nóżek nie będzie mętna.
    Po doprowadzeniu wszystkich mięs do miękkości wyjmujemy je, a rosół przecedzamy przez gęste sitko.
  5. Następnie zabieramy się do oddzielania mięsa od kości.
    Ścięgna, skórki, żyłki golonki i nóżek robię dla siebie, bo nie każdy to lubi, mięsa kroję osobno.
  6. Przygotowuję miseczki, salaterki. Na dno wkładam drobno posiekany surowy czosnek i pokrojoną w plasterki gotowaną marchew. Nadmiar tłuszczu z rosołu zdejmuję łyżką i zalewam mięso rosołem – łyżką wazową.

Kiedy galaretka z nóżek będzie już zimna, wstawiamy do lodówki i koniec! Możemy ją jeść, jak zastygnie i będzie się trzęsła ze strachu, że jest pyszna.

Galaretkę z nóżek podajemy z:

  • skropioną octem lub cytryną
  • z odrobiną chrzanu
  • z chlebem
  • z bułką
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *