Hummus – aromatyczna pasta z cieciorki z tahini i cytryną
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Hummus – to popularna na Bliskim Wschodzie pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamowej pasty – Tahini. Oryginalnie pochodzi z Libanu – ale jest też flagowym daniem kuchni żydowskiej. Hummus można jeść z pitą, warzywami a jeśli serwujecie go na imprezie sprofanowanie hummusu nachosami też nikogo nie powinno obrazić.
Można kupić gotowy hummus, ale nic nie równa się z przygotowaniem go własnoręcznie i doprawieniem po swojemu.
Hummus – składniki
- puszka cieciorki około 400g
- sok z jednej dużej cytryny
- 3 łyżki stołowe Tahini (możemy kupić gotową pastę, lub zmiksować prażony sezam z oliwą na gładką jasną pastę o smaku niesłodkiej chałwy)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek (plus trochę oliwy do polania hummusu przed podaniem)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu – jeśli macie w całości rozgniećcie najpierw w moździerzu
- 2-3 łyżki stołowe wody – do ewentualnego rozrzedzenia na koniec
- szczypta sproszkowanej papryki do ozdoby
- ewentualnie łyżeczka pasty Sambal dla przełamania smaku 🙂 ja zawsze dorzucam trochę Sambala
Hummus – przepis
- Bierzemy nasz najlepszy robot kuchenny, my mamy pamiątkowy, mąż otrzymał go od babci na Bar Micwę i umieszczamy w nim pastę Tahini z sokiem z cytryny – uważajcie na pestki.
- Miksujemy 2 x na gładką masę (ścieramy pastę, która została na ściankach) dodajemy czosnek, kumin i sól, miksujemy kolejny raz – smakujemy czy jest intensywne i wyraziste.
- Jeśli lubimy lekko pikantny dodajmy odrobinę pasty Sambal.
- Dodajemy pół puszki przepłukanej cieciorki i po zmiksowaniu kolejną porcję pozostałej.
- Miksujemy 2 minuty, żeby pasta była gładka i jeśli wyjdzie zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki wody.
- Hummus serwujemy na płaskim talerzu, polany oliwą z oliwek i posypany papryką w proszku. Można dodać oliwki do ozdoby.
- My serwujemy hummus z warzywami pociętymi w słupki tj. marchew, ogórek, cykoria, papryka, kalarepa i z chlebem Pita.
Smacznego!
Chcemy zdjęcia tych świeżych warzyw!!!
Pyszności! A najlepszy ze świeżą marchewką i selerem naciowym! 😀
I would like this!!!