Hummus – aromatyczna pasta z cieciorki z tahini i cytryną

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Hummus – to popularna na Bliskim Wschodzie pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamowej pasty – Tahini. Oryginalnie pochodzi z Libanu – ale jest też flagowym daniem kuchni żydowskiej. Hummus można jeść z pitą, warzywami a jeśli serwujecie go na imprezie sprofanowanie hummusu nachosami też nikogo nie powinno obrazić.

Można kupić gotowy hummus, ale nic nie równa się z przygotowaniem go własnoręcznie i doprawieniem po swojemu.

Hummus – składniki

  • puszka cieciorki około 400g
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 3 łyżki stołowe Tahini (możemy kupić gotową pastę, lub zmiksować prażony sezam z oliwą na gładką jasną pastę o smaku niesłodkiej chałwy)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2  łyżki stołowe oliwy z oliwek (plus trochę oliwy do polania hummusu przed podaniem)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu – jeśli macie w całości rozgniećcie najpierw w moździerzu
  • 2-3 łyżki stołowe wody – do ewentualnego rozrzedzenia na koniec
  • szczypta sproszkowanej papryki do ozdoby
  • ewentualnie łyżeczka pasty Sambal dla przełamania smaku 🙂 ja zawsze dorzucam trochę Sambala

Hummus – przepis

  1. Bierzemy nasz najlepszy robot kuchenny, my mamy pamiątkowy, mąż otrzymał go od babci na Bar Micwę i umieszczamy w nim pastę Tahini z sokiem z cytryny – uważajcie na pestki.
  2. Miksujemy 2 x na gładką masę (ścieramy pastę, która została na ściankach) dodajemy czosnek, kumin i sól, miksujemy kolejny raz – smakujemy czy jest intensywne i wyraziste.
  3. Jeśli lubimy lekko pikantny dodajmy odrobinę pasty Sambal.
  4. Dodajemy pół puszki przepłukanej cieciorki i po zmiksowaniu kolejną porcję pozostałej.
  5. Miksujemy 2 minuty, żeby pasta była gładka i jeśli wyjdzie zbyt gęsta można dodać 2-3 łyżki wody.
  6. Hummus serwujemy na płaskim talerzu, polany oliwą z oliwek i posypany papryką w proszku. Można dodać oliwki do ozdoby.
  7. My serwujemy hummus z warzywami pociętymi w słupki tj. marchew, ogórek, cykoria, papryka, kalarepa i z chlebem Pita.
CZYTAJ  Ogórki małosolne

Smacznego!

5/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *