Lebkuchen – najlepsze pierniki

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Lebkuchen – najlepsze pierniki – składniki

  • 250g mąki pszenna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków mielonych
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100g masła, roztopionego
  • 100g miodu
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 50g płatków migdałowych
  • 50g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50g suszonych owoców, np. żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie)

Lebkuchen – najlepsze pierniki – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.
  2. W innym naczyniu połącz roztopione masło, miód, cukier i jajko. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Dodaj płatki migdałowe, posiekane orzechy i suszone owoce (jeśli używasz).
  5. Wyrób ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  6. Po upływie czasu, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego małe kulki.
  8. Umieść kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  9. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż pierniki nabiorą złotego koloru.
  10. Wyjmij pierniki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
  11. Lebkuchen. Najlepsze pierniki na ostatnią chwilę są gotowe do podania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *