Łosoś w sosie teriyaki
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
azjatycka
Łosoś teriyaki to łosoś przyprawiony aromatycznym słodkim sosem teriyaki, nadaje się do sushi z pieczoną rybą. Łosoś w sosie teriyaki jest też świetny jako danie główne podane np. z ryżem jaśminowym. Teriyaki to sos z winem ryżowym, sosem sojowym i cukrem – można kupić gotowy, jednak świeżo przyrządzony będzie najlepszy.
Łosoś w sosie teriyaki – składniki
- filet lub dzwonko z łososia 500-800 gramów
- sos teriyaki
- odrobina oleju do smażenia
- sól do smaku
Sos teriyaki – składniki
- 6 łyżek sosu sojowego – japońskiego, np. Kikkoman
- 3 łyżki mirin – japońskiego słodkiego wina ryżowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru
- dwa przeciśnięte ząbki czosnku
- łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- odrobina posiekanego chilli
Sos teriyaki – przygotowanie
W małym rondelku należy zagotować razem wszystkie składniki. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5-10 minut, aż sos lekko się zredukuje. Następnie można przełożyć sos do słoiczka i przestudzić.
Łosoś w sosie teriyaki- przepis
- Umyty i oczyszczony filet z łososia należy przełożyć do dużego głębokiego talerza. Następnie zalewamy łososia sosem teriyaki i odstawiamy do marynowania przez 30-40 minut.
- Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i kładziemy odsączony z marynaty filet z łososia skórą do dołu. Smażymy 5 minut i delikatnie przekładamy łososia na drugą stronę. Z drugiej strony smażymy od 2 do 4 minut w zależności jak mocno wysmażoną rybę lubimy – ja lubię jak w samym środku mięso jej jeszcze lekko różowe co powoduje, że łosoś jest przepyszny i soczysty.
- Należy pamiętać, żeby w czasie smażenia utrzymywać na patelni stałą nie za wysoką temperaturę tak, żeby marynata, która zawiera sporo cukru nie skarmelizował się na czarno. W czasie smażenia filet można lekko podlewać pozostałym sosem z marynaty.