Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
20 min.
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie z czosnkiem i śmietaną to błyskawiczne danie, które przygotujecie w 20 minut. Możecie zastąpić kurczaka indykiem lub łososiem, a jeśli wolicie dietetyczne dania użyjcie chudszej śmietanki, lub w ogóle pomińcie ten składnik. Bardzo lubię to proste i jednocześnie smaczne danie.
Jeśli używacie mrożonego szpinaku, koniecznie wybierzcie ten w liściach – ma bardzo przyjemną strukturę i gwarantuję, że Wasze danie będzie wyglądało apetycznie.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym – składniki
- 300 gramów makaronu – może być penne, rurki lub inny
- świeży szpinak – około 0,5 kg (ewentualnie mrożony w liściach)
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml kwaśniej śmietany 18-22%
- 20 gramów masła
- odrobina soku z cytryny lub octu winnego
- sól, pieprz, vegeta, olej
- filet z kurczaka lub indyka – około 400 gramów
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym – przepis
- Szpinak należy dokładnie umyć i poodcinać łodygi zostawiając same liście. Mrożony szpinak w liściach jeszcze przyspieszy tę procedurę.
- Kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Kurczaka doprawiamy vegetą oraz pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Smażymy kurczaka przez 30 sekund (nie mieszamy), dopiero jak zacznie się przysmażać z jednej strony należy go przemieszać,całość smażymy około 2 minuty na dużym ogniu.
- Przekładamy usmażonego kurczaka do osobnej miseczki i na patelnię wrzucamy szpinak i masło oraz pokrojony drobno czosnek. Smażymy całość aż szpinak się lekko podsmaży i zmniejszy swoją objętość.
- Do szpinaku dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotujemy całość jeszcze przez 2-3 minuty, na koniec dodajemy kurczaka i mieszamy całość. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Pamiętajcie sos ze szpinakiem w roli głównej musi być wyraziście doprawiony, nie żałujcie soli i czosnku – te dwa składniki doskonale uzupełnią lekko mdły smak szpinakowych liści.
Na bazie takiego sosu możecie też przygotować makaronową zapiekankę, makaron gotujcie na półtwardo, dolejcie do sosu więcej śmietany, a całość oprószcie serem – taka szpinakowa zapiekanka to super danie do podgrzania w pracy następnego dnia.
Wyszło przepyszzne!!!!
Cieszymy się, że nasz makaron ze szpinakiem smakuje 🙂
Bardzo dobre na obiad. Syte i smaczne.
podgrzalem sobie w mikrofali reszte z wczorajszego obiadu ale to juz nie to
To fakt, odgrzewany makaron ze szpinakiem – to nie to…