Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Naleśniki z mięsem to danie smaczne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Żeby naleśniki były jeszcze smaczniejsze można posypać je odrobiną żółtego sera i podpiec w piekarniku. Jeśli chcecie dodać naleśnikom meksykańskiego charakteru warto dodać chili, kolendrę i czerwoną fasolę. Nigdy nie zapominajcie o odrobinie przecieru pomidorowego – nie dość, że farsz lepiej smakuje to danie ma piękny kolor. Dla podkreślenia smaku oczywiście cebula i czosnek.
Naleśniki z mięsem mielonym – składniki
Ciasto: przepis na naleśnikowe ciasto
- 1 jajko
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- szczypta soli
Farsz do naleśników:
- 1/2 kg mięsa mielonego (dowolnego)
- 1 średnia cebula
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek czerwonej fasoli z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
- chili
- sól
- pieprz
Dodatki:
- garść tartego żółtego sera
- natka kolendry lub pietruszki
- sos np. guacamole
- kilka łyżek kwaśniej śmietany
Naleśniki z mięsem mielonym – przepis
- Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać (w razie potrzeby dodać mąki lub wody), a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej kroplą oleju.
- Cebulę, czosnek i chili posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso i smażyć rozdrabniając łyżką.
- Gdy mięso się zarumieni dodać puszkę pomidorów i dusić powoli około 10 minut.
- Następnie doprawić solą, pieprzem, kolendrą, koncentratem pomidorowym i odrobiną cukru.
- Dodać czerwoną fasolę z puszki i smażyć całość jeszcze 5 minut.
- Usmażone naleśniki obficie wypełnić farszem, można posypać serem mięso i naleśniki z wierzchu.
- Zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Serwować z kwaśną śmietaną i sosem guacamole – ale bez dodatków też są pyszne.
Szybkie, latwe i smaczne danie!