Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pierogi z kapustą i grzybami czyli wyśmienite danie wigilijne i nie tylko – możemy je przecież przygotować o każdej porze roku. Sekretem moich pierogów jest cienkie ciasto i idealnie przyprawiona kapusta z grzybami, którą cierpliwie przygotowuję. Pamiętajcie, żeby dobrze odparować wodę z kapusty – inaczej pierogi mogą się rozlecieć. Warto też dość drobno posiekać farsz – łatwiej się je sklei i zje.

Pierogi z kapustą i grzybami – składniki

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 700 gramów kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • pół szklanki suszonych grzybów
  • olej
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis

Kapusta z grzybami:

  1. Namoczyć grzyby w gorącej wodzie przez 20 minut – wody nie odlewać – przyda się.
  2. Kapusty posmakować – jeśli jest zbyt kwaśna należy ją wypłukać, następnie drobno pokroić.
  3. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle lub oleju aż się zeszkli, dodać kapustę i powoli dusić – od czasu do czasu dolewając wody.
  4. Grzyby drobno pokroić i dodać do kapusty – zalać całość wodą pozostałą z moczenia grzybów, dodać ziele angielskie i liście laurowe (policzcie listki i kulki – trzeba je będzie na koniec wyłowić, żeby nie natknąć się na niemiłe niespodzianki w pierogach).
  5. Kapustę gotować powoli bez przykrycia, aż zmięknie, a cała woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Pierogi:

  1. Do przesianej mąki dodać sól i dolewać powoli gorącej wody – mieszając łyżką. Następnie energicznie zagnieść – powinno być jędrne, miękkie i wilgotne, ale niekleiste.
  2. Posypać blat mąką i rozwałkować cienko ciasto.
  3. Następnie za pomocą szklanki wykroić kółka, na środek, których wyłożyć należy pyszny farsz. Zlepić dokładnie – ja dogniatam brzegi widelcem.
  4. Gotować w lekko osolonej wodzie – minutę od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
  5. Pierogi są delikatne i bardzo smaczne, doskonałe solo i z czerwonym barszczem
CZYTAJ  Zupa śledziowa z ziemniakami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami

 

4.2/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. W tym roku wigilia wg Waszych przepisów ! Dziękuję serdecznie ! Wreszcie nie trzeba wszystkiego szukać po necie.. wystarczy TU zajrzeć – jest wszystko ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *