Placek po węgiersku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Placek po węgiersku to placek ziemniaczany z gulaszem po węgiersku. Odmianą tego placka jest placek po zbójnicku, który zawiera inną wersję gulaszu. Dodanie kleksa śmietany ozdobi pięknie nasz placek.
Placek po węgiersku – składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Gulasz – składniki:
- 1 kg chudego mięsa wieprzowego
- 300 gramów pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 papryczka chili
- sporo suszonej słodkiej papryki
- sól i pieprz
Placek po węgiersku – przepis
Trzemy ziemniaki na gładką masę – na tarce do ziemniaków lub robotem kuchennym, widziałam też kiedyś 30 ciężką maszynę tylko do tarcia ziemniaków – oczywiście sowiecką – jeśli jakiś szczęściarz taką posiada – zazdroszczę:) Ziemniaki odsączamy trochę przez sitko, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy – smażymy na dobrze rozgrzanym oleju – aż placek będzie rumiany i chrupiący.
Przepis na gulasz do placków
- Pokrojone mięso przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy aż lekko się zrumieni, dodajemy cebulę i też ją lekko rumienimy.
- Następnie zalewamy całość wodą – tak aby zalać mięso i dusimy pod przykryciem z przyprawami: czosnek, sól, pieprz i czerwona słodka papryka suszona oraz warzywami: papryką.
- Całość dusimy do miękkości mięsa – jeśli użyjecie wołowiny – przygotujcie się co najmniej na 2 godziny.
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy, czerwoną paprykę mieloną do smaku a jeśli lubicie ostre dania użyjcie pieprzu cayenne. Jeśli chcecie najeść się do bólu usmażcie placka wielkości patelni, nałóżcie doń gulaszu, złóżcie na pół, pomalujcie kleksem śmietany i cieszcie się tym cudownym daniem. Niektórzy wolą mniejsze placki z sosem – takie też są pyszne. Niebawem przepis na babkę ziemniaczaną:)
to nie sos tylko ciapa!!