Placek po węgiersku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Placek po węgiersku to placek ziemniaczany z gulaszem po węgiersku. Odmianą tego placka jest placek po zbójnicku, który zawiera inną wersję gulaszu. Dodanie kleksa śmietany ozdobi pięknie nasz placek.

Placek po węgiersku – składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Gulasz – składniki:

  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 300 gramów pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 papryczka chili
  • sporo suszonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Placek po węgiersku – przepis

Trzemy ziemniaki na gładką masę – na tarce do ziemniaków lub robotem kuchennym, widziałam też kiedyś 30 ciężką maszynę tylko do tarcia ziemniaków – oczywiście sowiecką – jeśli jakiś szczęściarz taką posiada – zazdroszczę:) Ziemniaki odsączamy trochę przez sitko, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy – smażymy na dobrze rozgrzanym oleju – aż placek będzie rumiany i chrupiący.

Przepis na gulasz do placków

  1. Pokrojone mięso przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy aż lekko się zrumieni, dodajemy cebulę i też ją lekko rumienimy.
  2. Następnie zalewamy całość wodą – tak aby zalać mięso i dusimy pod przykryciem z przyprawami: czosnek, sól, pieprz i czerwona słodka papryka suszona oraz warzywami: papryką.
  3. Całość dusimy do miękkości mięsa – jeśli użyjecie wołowiny – przygotujcie się co najmniej na 2 godziny.
  4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, czerwoną paprykę mieloną do smaku a jeśli lubicie ostre dania użyjcie pieprzu cayenne. Jeśli chcecie najeść się do bólu usmażcie placka wielkości patelni, nałóżcie doń gulaszu, złóżcie na pół, pomalujcie kleksem śmietany i cieszcie się tym cudownym daniem. Niektórzy wolą mniejsze placki z sosem – takie też są pyszne. Niebawem przepis na babkę ziemniaczaną:)
CZYTAJ  Naleśniki po meksykańsku

 

4.1/5 - (29 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *