Placki z wątróbki drobiowej

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Placki z wątróbki drobiowej – składniki

  • 500g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • olej do smażenia

Placki z wątróbki drobiowej – przepis krok po kroku

  1. Wątróbkę drobiową dokładnie umyj i osusz.
  2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj.
  3. Wątróbkę, cebulę i czosnek zmiel w maszynce do mięsa lub drobno posiekaj nożem.
  4. Do miski dodaj zmielone składniki, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Formuj małe placuszki z przygotowanej masy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Gotowe placki z wątróbki drobiowej podawaj na ciepło, najlepiej z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *