Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

55 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami – składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe. 20
  • 200g pieczarek (można użyć również innych grzybów)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami – przepis krok po kroku

  1. Na początku należy oczyścić i pokroić grzyby w plastry, cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
  2. Polędwiczki wieprzowe należy oczyścić z błon i pokroić na kawałki o grubości około 2 cm.
  3. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej, następnie dodać cebulę i czosnek, i smażyć aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  4. Dodać grzyby i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną.
  5. Przenieść grzyby, cebulę i czosnek na talerz, a na tej samej patelni usmażyć polędwiczki wieprzowe z obu stron na złoty kolor.
  6. Do patelni dodać musztardę i bulion warzywny, dokładnie wymieszać i gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  7. Dodać śmietanę kremówkę i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Wrócić grzyby, cebulę i czosnek do patelni, wymieszać z sosem i gotować jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą i podgrzeją.
  9. Podawać gorące polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ziemniaków.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *