Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Potrawka z kurczaka to bardzo smaczne, delikatne i weselne danie, które zjeść możecie na tradycyjnych polskich weselach. To gotowany kurczak z dodatkiem śmietany, mącznej zasmażki, groszku z marchewką i odrobiną rodzynek. Może brzmi trochę jak mieszanka wybuchowa – ale jest bardzo smaczny. Słodycz rodzynek trzeba zrównoważyć sokiem z cytryny. Potrawka z kurczaka doskonale smakuje z ryżem lub pure ziemniaczanym. Polecam obrać kurczaka w jak największe kawałki – danie ładniej wygląda i tym samym danie lepiej smakuje.

Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami – składniki

  • cały kurczak lub pół (ewentualnie 2-3 ćwiartki z kurczaka) w zależności od apetytu
  • włoszczyzna na rosół (marchew, seler, por, pietruszka)
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • marchew z groszkiem – mrożona lub ze słoika
  • garść namoczonych rodzynek
  • mąka
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • około 2 łyżki cukru
  • 100 ml kwaśniej śmietany

Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami – przepis

  1. Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania klasycznego rosołu z kurczaka z dużą ilością mięsa. Po ugotowaniu bulion odcedzamy, mięso studzimy i oddzielamy od kości pozostawiając duże kawałki dobrze ugotowanego kurczaka.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło i przygotowujemy zasmażkę z 3-4 łyżkami mąki.
  3. Zasmażkę przekładamy do średniej wielkości garnka i zalewamy około litrem bulionu z kurczaka i dokładnie mieszamy całość. Dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem – połowę paczki i gotujemy około 5-10 min na wolnym ogniu aż marchewka będzie miękka, jeśli mamy marchewkę z groszkiem ze słoika to dodajemy warzywa na końcu.
  4. Przyprawiamy dodając cytrynę, cukier oraz namoczone i odcedzone rodzynki.  Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę – wcześniej przygotowując ją w osobnej misce dodając odrobinę gorącego bulionu, a następnie dodajemy do gotującej się potrawki.
  5. Do potrawki wrzucamy obrane kawałki mięsa z kurczaka i podgrzewamy całość. Podajemy tradycyjnie z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.
3.9/5 - (27 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

  1. pyszne! Nie jestem specjalistka w polskiej kuchni. Skorzystałam dziś z Twojego przepisu. Super! Dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *