Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Potrawka z kurczaka to bardzo smaczne, delikatne i weselne danie, które zjeść możecie na tradycyjnych polskich weselach. To gotowany kurczak z dodatkiem śmietany, mącznej zasmażki, groszku z marchewką i odrobiną rodzynek. Może brzmi trochę jak mieszanka wybuchowa – ale jest bardzo smaczny. Słodycz rodzynek trzeba zrównoważyć sokiem z cytryny. Potrawka z kurczaka doskonale smakuje z ryżem lub pure ziemniaczanym. Polecam obrać kurczaka w jak największe kawałki – danie ładniej wygląda i tym samym danie lepiej smakuje.
Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami – składniki
- cały kurczak lub pół (ewentualnie 2-3 ćwiartki z kurczaka) w zależności od apetytu
- włoszczyzna na rosół (marchew, seler, por, pietruszka)
- liście laurowe, ziele angielskie
- sól, pieprz
- marchew z groszkiem – mrożona lub ze słoika
- garść namoczonych rodzynek
- mąka
- łyżka masła
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- około 2 łyżki cukru
- 100 ml kwaśniej śmietany
Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami – przepis
- Gotowanie rozpoczynamy od przygotowania klasycznego rosołu z kurczaka z dużą ilością mięsa. Po ugotowaniu bulion odcedzamy, mięso studzimy i oddzielamy od kości pozostawiając duże kawałki dobrze ugotowanego kurczaka.
- Na patelni rozpuszczamy masło i przygotowujemy zasmażkę z 3-4 łyżkami mąki.
- Zasmażkę przekładamy do średniej wielkości garnka i zalewamy około litrem bulionu z kurczaka i dokładnie mieszamy całość. Dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem – połowę paczki i gotujemy około 5-10 min na wolnym ogniu aż marchewka będzie miękka, jeśli mamy marchewkę z groszkiem ze słoika to dodajemy warzywa na końcu.
- Przyprawiamy dodając cytrynę, cukier oraz namoczone i odcedzone rodzynki. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę – wcześniej przygotowując ją w osobnej misce dodając odrobinę gorącego bulionu, a następnie dodajemy do gotującej się potrawki.
- Do potrawki wrzucamy obrane kawałki mięsa z kurczaka i podgrzewamy całość. Podajemy tradycyjnie z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.
pyszne! Nie jestem specjalistka w polskiej kuchni. Skorzystałam dziś z Twojego przepisu. Super! Dzięki