Szarpana wieprzowina (pulled pork)

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

6 godz. 20 min

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

amerykańska

Pulled pork czyli wieprzowinowa uczta rodem z Ameryki. Pulled pork czyli długo duszona lub pieczona, rozpadająca się pod widelcem wieprzowina. Może to być łopatka – my użyliśmy chudej szynki. Pulled pork doprawia się między innymi octem – można użyć sosu Worcestershire – doskonale podkręci mięsa. Nie ma dobrej kanapki bez własnoręcznie pieczonych, lekko słodkich bułek – bułki przepis. Całość to absolutne mięsne szaleństwo – uczta piękna i pozostawiająca błogi uśmiech.

pulled pork w bułce
pulled pork w bułce

Pulled pork – składniki:

  • 1 kg dobrej jakości wieprzowiny – łopatki lub szynki
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • jedna suszona peperoncini lub łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 80-100 ml octu jabłkowego lub winnego
  • solidny chlust sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 300 ml wywaru mięsnego (rosół z kurczaka lub wieprzowiny)
pulled pork - miękka wieprzowina
pulled pork – miękka wieprzowina

Pulled pork – przepis

  1. Na suchej patelni prażymy przyprawy: gorczycę, kumin, peperoncini, czarny pieprz. Następnie przekładamy przyprawy do moździerza i dokładnie ucieramy z jedną łyżką brązowego cukru, czosnku granulowanego oraz soli.
  2. Wieprzowinę należy umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw.
  3. Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron i przekładamy do garnka z grubym dnem lub slow cookera.
  4. Mięso zalewamy bulionem, octem oraz dodajemy 2 łyżki cukru, cebulę i 2-3 ząbki czosnku.
  5. Gotujemy całość pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 5-6 godzin – najlepiej do tak długiego gotowania nadaje się slow cooker ale jeśli nie macie takiego urządzenia to wystarczy garnek z grubym dnem oraz bardzo mały ogień – temperatura gotowania nie powinna przekraczać 80-90 stopni.
  6. Jeśli użyjcie piekarnika – wstawicie mięso na zamkniętego naczynia żaroodpornego i pieczcie 5-6 godzin w 130 stopniach.
  7. Po ugotowaniu mięso przekładamy do miski i rozrywamy delikatnie przy użyciu dwóch widelców – stąd nazwa dania „pulled pork” oznacza, tak delikatnie ugotowane mięso, które można lekko pociągnąć, a samo się rozpadnie.
  8. Na patelni gotujemy pozostały sos powstały po duszeniu wieprzowiny – doprawiamy go do smaku solą oraz cukrem i redukujemy do połowy objętości.
  9. Rozdzielone mięso przyprawiamy powstałym sosem.
  10. Pulled pork smakuje najlepiej w świeżej bułce lub domowej, lekko maślanej brioszce. Jako fani ostrości polaliśmy mięso ostrym sosem z chilli, całości ekstazy dopełnił konserwowy ogórek.
  11. Jeśli jesteście dzikimi mięsożercami – koniecznie przygotujcie sobie to rajskie danie.
CZYTAJ  Gotowana szynka wieprzowa
kanapka idealna
kanapka idealna
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *