Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Roladki z indyka z mozzarellą, suszonymi pomidorami, odrobiną rozmarynu i skórki z cytryny. Składniki oczywiście mogą być dowolne np. nadzienie ze szpinaku i fety z przepisu o pomidorach faszerowanych będzie równie wyśmienite.

Ja postanowiłam zrobić lekkie, delikatne i łatwe w przygotowaniu roladki. Sekretem udanych roladek z drobiowych jest ich lekkie podsmażenie a następnie pieczenie w piekarniku w temperaturze 180 stopni tak żeby nie przesuszyć mięsa. Jednym z trików stosowanym żeby mięso zostało wilgotne jest owinięcie roladek np. boczkiem lub szynką. Patentem na w 100% udane roladki jest zastosowanie termometru – mięso powinno mieć 82 stopnie – będzie idealne.

 

roladki z indyka nadzienie
Nadzienie do roladek z indyka

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą – składniki

  • 4 kawałki filetu z indyka (na 4 roladki) rozbite dość cienko
  • ser mozzarella 3/4 standardowej paczki
  • 6 suszonych pomidorów
  • odrobina świeżego rozmarynu (jeśli nie lubicie bardzo intensywnych ziół możecie użyć np. prowansalskich)
  • odrobina skórki z cytryny
  • sól, pieprz, chilli
  • opcjonalnie plastry boczku, szynki wieprzowej lub parmeńskiej żeby po smażeniu owinąć rolady – polecam tę metodę, żeby zachować wilgotność mięsa i podkręcić smak indyka.
  • Oliwa do posmarowania roladek z indyka przed smażeniem

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą – przepis

  1. Pierś z indyka pokroić na kawałki wielkości dłoni i porządnie rozbić. Posolić i dodać pieprzu.
  2. Na rozbitą pierś kładziemy kawałki mozzarelli, pokrojone suszone pomidory, kilka listków rozmarynu, chilli i startą skórkę cytryny, która doskonale ożywia każde danie.
  3. Zwinąć roladę, posmarować delikatnie oliwą i położyć na rozgrzaną patelnię. Najlepiej zacząć od podsmażenia łączenia roladki – dzięki temu się nie rozwinie. Mięso rumienimy z każdej strony, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
  4. Można owinąć roladę szynką lub boczkiem – będzie jeszcze smaczniejsza.
  5. Żeby nie wysuszyć mięsa najlepiej użyć termometru – idealny indyk ma temperaturę 82 stopni – wbijcie termometr w najgrubsze miejsce mięsa.
CZYTAJ  Bitki wołowe w sosie grzybowym
roladki z indyka
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

 

3.7/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *