Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Roladki z indyka z mozzarellą, suszonymi pomidorami, odrobiną rozmarynu i skórki z cytryny. Składniki oczywiście mogą być dowolne np. nadzienie ze szpinaku i fety z przepisu o pomidorach faszerowanych będzie równie wyśmienite.
Ja postanowiłam zrobić lekkie, delikatne i łatwe w przygotowaniu roladki. Sekretem udanych roladek z drobiowych jest ich lekkie podsmażenie a następnie pieczenie w piekarniku w temperaturze 180 stopni tak żeby nie przesuszyć mięsa. Jednym z trików stosowanym żeby mięso zostało wilgotne jest owinięcie roladek np. boczkiem lub szynką. Patentem na w 100% udane roladki jest zastosowanie termometru – mięso powinno mieć 82 stopnie – będzie idealne.
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą – składniki
- 4 kawałki filetu z indyka (na 4 roladki) rozbite dość cienko
- ser mozzarella 3/4 standardowej paczki
- 6 suszonych pomidorów
- odrobina świeżego rozmarynu (jeśli nie lubicie bardzo intensywnych ziół możecie użyć np. prowansalskich)
- odrobina skórki z cytryny
- sól, pieprz, chilli
- opcjonalnie plastry boczku, szynki wieprzowej lub parmeńskiej żeby po smażeniu owinąć rolady – polecam tę metodę, żeby zachować wilgotność mięsa i podkręcić smak indyka.
- Oliwa do posmarowania roladek z indyka przed smażeniem
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą – przepis
- Pierś z indyka pokroić na kawałki wielkości dłoni i porządnie rozbić. Posolić i dodać pieprzu.
- Na rozbitą pierś kładziemy kawałki mozzarelli, pokrojone suszone pomidory, kilka listków rozmarynu, chilli i startą skórkę cytryny, która doskonale ożywia każde danie.
- Zwinąć roladę, posmarować delikatnie oliwą i położyć na rozgrzaną patelnię. Najlepiej zacząć od podsmażenia łączenia roladki – dzięki temu się nie rozwinie. Mięso rumienimy z każdej strony, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
- Można owinąć roladę szynką lub boczkiem – będzie jeszcze smaczniejsza.
- Żeby nie wysuszyć mięsa najlepiej użyć termometru – idealny indyk ma temperaturę 82 stopni – wbijcie termometr w najgrubsze miejsce mięsa.