Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania:

40 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 25 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 300g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 200g truskawek, pokrojonych na połówki
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania)
  • cukier puder (do posypania)

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajko i szczyptę soli, aż powstanie jednolite ciasto. Zawinięte w folię spożywczą, wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie, w drugiej misce wymieszaj rabarbar, truskawki, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sok i skórkę z cytryny. Odstaw na 15 minut, aby owoce puściły sok.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą. Większą część rozwałkuj na grubość około 5 mm i wyłóż na dnie formy do tarty, dociskając do brzegów.
  5. Na rozwałkowanym cieście rozłóż przygotowany nadziew z rabarbarem i truskawkami.
  6. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 5 mm i pokrój na paski. Ułóż paski na wierzchu tarty, tworząc charakterystyczny wzór kratki.
  7. Posmaruj wierzch tarty roztrzepanym jajkiem.
  8. Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste i nadzienie będzie bulgotać.
  9. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *