Schab w galarecie
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Schab w galarecie to tradycyjne danie, które idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach i przyjęciach. Jest smaczne, efektowne i łatwe do przygotowania. Schab w galarecie składa się z delikatnego mięsa wieprzowego zatopionego w galaretce, która nadaje mu wyjątkowy smak i wygląd. Jeśli szukasz pomysłu na eleganckie danie, to schab w galarecie jest doskonałym wyborem.
Schab w galarecie – składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka żelatyny
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Schab w galarecie – przepis krok po kroku
- W dużym garnku umieść schab, marchewki, pietruszkę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Zalej wszystko wodą, tak aby składniki były całkowicie przykryte.
- Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo oddzielające się od kości.
- Wyjmij schab z bulionu i odłóż na bok.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Do bulionu dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Odłóż kilka łyżek bulionu z żelatyną na bok.
- Na dnie formy do galaretki ułóż kilka plasterków marchewki i pietruszki.
- Na warstwie warzyw ułóż schab, starając się, aby był równomiernie rozłożony.
- Zalej schab pozostałym bulionem z żelatyną.
- Wstaw formę do lodówki i pozostaw do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem, zanurz formę na chwilę w gorącej wodzie, aby galaretka się poluzowała.
- Odwróć formę na półmisek i delikatnie wstrząśnij, aby schab w galarecie się uwolnił.
- Schab w galarecie można podawać na zimno, pokrojony w plastry.
Teraz wiesz, jak przygotować pyszny i efektowny schab w galarecie. To danie z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że każde przyjęcie będzie wyjątkowe. Smacznego!